Návod na výrobu bylinkové jíchy

Krásný den,

dnes bych Vám ráda představila tři tipy na jíchu, včetně té nejznámější kopřivové.
Jícha je výborné tekuté hnojivo, které si můžeme připravit sami. Vzniká kvašením rostlin ve vodě.
Postup, jak na výrobu jíchy, najdete níže.

Kopřivová jícha

Kopřivová jícha obsahuje hodně dusíku, který podporuje růst rostlin.

Ideální doba na její výrobu je právě nyní, kdy kopřivy ještě nekvetou a mají hodně účinných látek.

 

Kostivalová jícha

Jícha z kostivalu lékařského (Symphytum officinale) obsahuje hodně draslíku, který je důležitý pro odolnost rostlin.

Je to trvalka. Při sběru se snažím být maximálně šetrná a na její sběr si beru nůžky. Dbám, abych rostlinu nevytrhla i s kořeny. Vždy jí i část květů, které se větví už od země, ponechám a sbírám spíše tu horní část. Kostivalu stačí jedna větší hrst na běžný kyblík, případně ji můžeme doplnit kopřivou a dalšími bylinami.

Bylinková jícha ze směsi bylin

Směs na jíchu si můžeme namíchat z různých druhů bylinek, které máme po ruce. Každá bylinka má své jedinečné vlastnosti, které jíchu obohatí. Můžeme použít větší množství bršlice kozí nohy a doplnit ji třeba šalvějí lékařskou, tymiánem obecným nebo dobromyslí obecnou.
Na jíchu na fotce jsem použila hrst kopřiv, kostivalu lékařského, česnáčku lékařského a hluchavku bílou, kterou jsem nasbírala po sekání zahrady.

Jak si jíchu vyrobit?

1. Budeme potřebovat kyblík nebo nádobu z plastu, případně jiného materiálu, který není kovový, protože kovové nádoby nejsou na kvašení vhodné.

2. Čerstvé byliny si nalámeme nebo natrháme na menší kusy (cca 10-20 cm) a vložíme je do nádoby. Bylin by mělo být asi třetina až polovina kýble.
Pak bylinky v kýblu doplníme vodou, ale ne úplně po okraj, protože při kvašení by nám mohla jícha vytékat.

3. Nádobu přikryjeme víkem nebo síťkou či plátýnkem tak, aby do nádoby mohl stále proudit vzduch, který je důležitý pro kvašení. Víko nebo plátno zabrání tomu, aby do nádoby nespadl hmyz či jiní drobní živočichové. 

4. Připravenou nádobu umístíme na slunce nebo do polostínu. Během asi čtrnácti dní projdou bylinky v nádobě kvašením. Během kvašení můžeme jíchu párkrát promíchat.
Protože jícha není voňavá, doporučuji umístit ji stranou posezení.

5. Přibližně po 14 dnech až třech týdnech se kvašení ustálí a jícha je hotová. Směs přecedíme.
Bylinky můžeme vyhodit na kompost a jíchu můžeme nalít do plastových kanystrů nebo lahví.
Jíchu používáme jako tekuté hnojivo. Před použitím je potřeba ji naředit: na 1 díl jíchy přidáme 10 dílů vody (například na 1 litr jíchy přidáme 10 litů vody).
Když budeme rostliny hnojit, ideální čas je navečer, kdy není horko a nesvítí přímé slunce.

Příprava jíchy z bylinek