Kytice s růží Petite de Terre Franche

Kytice s růží Gentle hermione a Petite de Terre Franche
Kytice růží ze zahrady s růží Petite de Terre Franche, Gentle Hermione a The Fairy.

V této kytici jsem zkombinovala plnokvětou anglickou růži ‚Gentle Hermione‘ s růžemi, které mají drobné květy: půdopokryvnou růžovou „The Fairy“ a velkou keřovou růží ‚Petite de Terre Franche‘.

Kytice růží ze zahrady- s růží Petite de Terre Franche
Kytice ze zahrady, základ tvoří kombinace plnokvěté růže s drobnokvětými.

Pro oživení jsem do kytice přidala len setý. Neloupaná lněná semínka jsem měla doma v kuchyni, ale prakticky jsme je nepoužívali a tak jsem semínka na jaře vzala z kuchyně do zahrádky:-). Teď se chystám na sklizeň lnu k sušení.

Kytice s růží Gentle Hermione a Petite de Terre Franche
Do kytice jsem pro oživení přidala odkvetlý len setý.

Kromě lnu najdete v kytici ještě drobné bílé květy mavuně červené (Centranthus ruber ‚Albus‘). Mavuň červená je trvalka původem ze Středomoří, která působí křehce, ale v řadě zemí je považovaná za invazivní rostlinu. Může se semínky nebo i rozrůstáním v zahradě snadno šířit do okolí (a tím narušovat místní ekosystém). Z tohoto důvodu odborníci její výsadbu do zahrady často nedoporučují. U nás máme dvě rostliny a pravidelně jim stříhám květy ještě něž vytvoří semínka, ale není to dlouhodobé řešení. Do budoucna její další pěstování preventivně neplánuji.

Len setý
Len setý kvete drobnými modrými květy, jeho výška je kolem 1 metru.
Levandule, len setý a šanta kočičí
Zleva: levandule, len setý a šanta kočičí. Ve floristice je len (usušený po odkvětu- s tobolkami) oblíbený do suchých vazeb.