Jaká je Vaše oblíbená květina?

Květinová dekorace
Jaká je Vaše oblíbená květina?

Možná ji máte spojenou s nějakou vzpomínkou? 

Třeba s prázdninami, s létem, kdy jste vyrůstali na vesnici nebo jezdili za babičkou?
Ze svého dětství si pamatuji louky kolem našeho domu a snad všechny květiny, co tam rostly: žluté pampelišky, zajímavé květy orlíčku, voňavé kopretiny, pupavy a hlavně zářivé hvozdíky kropenaté, i když jsem dlouho netušila, jak se jmenují.

Živou vzpomínku mám také na ostružiník, kdy jsem v zápalu hry skočila do příkopu a pak musela jet na šití :-). Pamatuji si i na babiččinu zahrádku v sousední vesnici, kde jsem obdivovala velký keř, voňavý pustoryl, který kvetl na jaře před její chalupou. 

Přísavník pětilistý a růže
Květiny a jejich vůně nás umí propojit se vzpomínkami a pocity. Mohou nás vést blíž sami k sobě.

Pustoryl už mám dlouho i ve své zahradě a vždy, když na jaře kvete a cítím tu nádhernou vůni, tak vnímám, jak moc nás květiny a jejich vůně umí propojit se vzpomínkami a pocity. Můžou nás vést i k hlubšímu pochopení, proč máme některé vůně nebo barvy rádi, dovést nás blíž sami k sobě.
S pomocí květin můžeme rozvíjet svou kreativitu a cítit větší spojení s přírodou, s jejími rytmy a s tím, co přináší jaro, léto nebo podzim. 

Podzimní dekorace

Přemýšlíte, jak rozzářit a zútulnit svůj domov s podzimem?

Nemusíte být floristé, abyste si vytvořili krásnou dekoraci do bytu. Záleží jen na Vás a Vaší kreativitě a tak Vám přeji, ať se uvolníte a najdete své flow, ve kterém nejsou žádná očekávání, jak by to mělo vypadat a prostě se bavte a užijte si celý proces aranžování!

Podzimní květinová dekorace
Květiny ze zahrady, misky s vodou a kameny.

Na tuto dekoraci potřebujeme dvě aranžovací misky. Jedna by měla být o něco větší, než druhá. Vložíme je do sebe a nalijeme do každé z nich asi do poloviny studenou vodu. 

Menší misku jsem zatížila kameny, aby ve vodě neplavala, ale kámen může být zároveň i hezký prvek, který můžeme nechat viditelný a přidat kamenů i více.

Květinová dekorace
Nemusíte být floristé, abyste si vytvořili krásnou dekoraci do bytu.

Postupně můžeme do obou misek vkládat barevné podzimní listí, květiny, větvičky s šípky….podle své fantazie.  Úzký prostor mezi miskami zajistí, aby květiny v aranžmá lépe držely a nevypadávaly. Listy dávám řapíky do vody, vydrží déle svěží a nesesychají příliš rychle. 

Na jídelní stůl buďte prosím opatrní s výběrem rostlin (např. brslen evropský má atraktivní růžové plody, ale je jedovatý).

Dekorace na stůl z čerstvých květin ze zahrady
Nejdříve jsem do misek upravila zeleň a na závěr jsem přidala růže. 

Na dekoraci jsem použila květiny ze zahrady- bílou růži Sirius, listy révy vinné  a přísavníku pětilistého (Parthenocissus quinquefolia), kterému se také říká loubinec. Listy přísavníku pětilistého se na podzim zbarvují do výrazných červených odstínů, ale jeho výsadbu do zahrady spíše nedoporučuji, protože se rychle rozrůstá a může být invazivní. 

Dekorace z květin ze zahrady

Krásný podzim! Jitka.