Krásný den!
První letošní limonádu, s okvětními plátky růží, jsem s Vámi sdílela v předchozím příspěvku. Byla výborná, aromatická a kromě růží a květů černého bezu v ní byl také tymián. Ale chuť růží v ní nevynikla a tak jsem se pustila do přípravy limonády znovu- tentokrát čistě z růží. A jak se povedla? Byla lahodná, s krásnou, přirozeně růžovou barvou a jemnou chutí.




Připravila jsem si:
- přibližně 3-4 litry převařené, vychladlé vody
- cukr podle chuti (vlivem kvašení se sladkost limonády trochu sníží)
- šťávu ze 2-3 citrónů (podle velikosti)
- čerstvé droždí o velikosti hrášku
- dvě- tři hrsti omytých okvětních plátků chemicky neošetřených růží. U okvětních plátků sbírám jen část, která není spojená s květem, protože ta spodní část bývá trochu hořká.
Vybírala jsem květy voňavých, keřových růží, mezi nimi i tmavě fialovou růži „Cardinal de Richelieu“, díky které měla limonáda tak výraznou barvu. Po smíchání všech přísad jsem ji ochutnala, doladila její chuť a nechala stát v kuchyni, částečně přikrytou pokličkou, aby k ní mohl vzduch. Droždí stačí dát opravdu jen velikost hrášku a kdybych ho dala více, chuť droždí by tam byla znát. Druhý den je obvykle limonáda hotová. Dalším postupem času se mění její chuť a vlivem kvašení se může měnit na víno (nebo něco podobného).










Z květů růží, které jsem do limonády nedala, jsem vytvořila jednoduchou dekoraci na stůl- vložila jsem je do misky s vodou. Často si tak zdobím stůl, když nějakou růži při vázání kytic zlomím nebo má do vázy příliš krátký stonek. Hezky vypadá i jeden květ ve sklence s vodou.
Přeji krásné letní dny! Jitka

